اختلالات تیک( 2)
انواع اختلالات تیک:
اختلال توره: طبق DSM-IV-TR تیک های اختلال توره شامل تیک های متعدد حرکتی و یک یا چند تیک صوتی است. این تیک ها در طول روز بارها روی می دهند و بیش از یک سال طول می کشند. این اختلال پیش از سن 18 سالگی شروع شده و ناشی از مصرف مواد یا یک اختلال طبی عمومی نیست.
ژرژ ژیل دولاتوره نخستین بار در سال 1885 وقتی در فرانسه با ژان مارتین شارکو کار می کرد بیماری را توصیف کرد که بعداً مبتلا به اختلال توره شناخته شد. او متوجه سندرمی در بین چندین بیمار شد که شامل تیک های متعدد حرکتی، بد دهنی و پژواک کلام بود.
همه گیر شناسی
شیوع اختلال توره در طول عمر بین 4 تا 5 در ده هزار تخمین زده می شود. شیوع این اختلال در کودکان بیش از بزرگسالان است و 5 تا 30 در 10 هزار تخمین زده می شود. در حالی که 1 تا 2 نفر از هر 10 هزار بزرگسال واجد ملاک های تشخیصی اختلال توره هستند. جزء حرکتی اختلال عموماً تا سن 7 سالگی شروع می شود و تیک های صوتی تا 11 سالگی بروز می کنند. اختلال توره در پسرها تقریباً 3 برابر شایع تر از دخترهاست.
سبب شناسی
عوامل ژنتیک: مطالعه بر روی دوقلوها و فرزندخواندگی و مطالعات در تحلیل جداسازی همگی حاکی از آن است که عوامل ژنتیک در بروز این اختلال نقش دارند.مطالعات دوقلوها نشان داده است که این اختلال دوقلوهای یک تخمکی شایع تر از دوقلوهای دو تخمکی است. این واقعیت که ممکن است اختلال توره و اختلال اختلال توره و اختلال تیک صوتی یا حرکتی مزمن در یک خانواده مشاهده شوند این دیدگاه را تقویت می کند که اختلالات مزبور بخشی از یک طیف یا زمینه ژنتیکی هستند. به نظر می رسد در پسران مادران مبتلا به اختلال توره خطر ابتلا به این اختلال در سطح خود قرار دارد. شواهد موجود در برخی خانواده ها حاکی از آن است که اختلال توره به طریقه اتوزومال غالب انتقال می یابد.
بین اختلال توره و اختلال و اختلال کم توجهی/ بیش فعالی رابطه ای وجود دارد و تا نیمی از مبتلایات به اختلال توره دچار اختلال کم توجهی/بیش فعالی نیز هستند.
بین اختلال توره و اختلال وسواسی- جبری رابطه ای وجود دارد و تا 40% افراد مبتلا به اختلال توره دچار اختلال وسواسی-جبری نیز هستند. به علاوه در بستگان درجه اول مبتلا به اختلال توره خطر بروز این اختلال و نیز اختلال تیک صوتی یا حرکتی مزمن و اختلال وسواسی-جبری بالاست. .